Екзопланета HD 189733b

Екзопланета HD 189733b
Екзопланета HD 189733b

Екзопланетата HD 189733b се намира на 63 светлинни години от Земята, в съзвездието Малка лисица. Тя е сред най-близките до Земята екзопланети, които могат да се наблюдават, когато минават пред своята звезда. HD 189733b е наблюдавана в космоса с помощта на космическия телескоп „Хъбъл“.
HD 189733b е с кобалтово син цвят, напомнящ този на Земята. Планетата, която е газообразен гигант обикаля много близо до своята звезда. HD 189733b е необитаема.
За да определят цвета на екзопланетата, астрономите изследвали албедото на HD 189733b, т.е. количеството светлина, отразена от повърхността й.

Синият цвят на екзопланетата HD 189733b се дължи на мъглива и турбулентна атмосфера. Тя е съставена предимно от водород и силикатни частици, които отразяват синя светлина. Планетата се завърта около звездата си за 53 часа и е с около 10 на сто по-голяма маса и по-големи размери от тези на Юпитер.
Екзопланета HD 189733b е открита на 5 октомври 2005 г.

И така синият цвят на HD 189733b, не се дължи на отразена от океан в тропиците светлина и само привидно прилича на родната ни Земя.

Астероид 2012 DA14 премина край Земята

Астероидът 2012 DA14
Астероидът 2012 DA14

Астероид 2012 DA14 премина безпроблемно край Земята. Астероида премина на най-близко познато до сега разстояние 27 357 км от земната повърхност. Най-голямата близост бе е в 21 ч и 25 мин над Индонезия. Големината на астероида бе е около 50 м.
Масата на астероид 2012DA14 е около  130 хиляди тона, а скоростта му на движение – 28,1 хиляди километра в час или 7,82 километра в секунда.
Астероид,  преминаващ край Земята е рядко природно явление.

Снимки: НАСА

Кучето Лайка – първото живо същество в безтегловност

Кучето Лайка
Кучето Лайка

Кучето Лайка е първото живо същество, излязло извън предела на Земната атмосфера и попаднало в безтегловност.
На 4 ноември 1957 г.,от космодрума Байконур, първото живо същество излита в космоса. Кучето Лайка е на борда на изкуствения спътник „Спутник-2“
Лайка е била улично куче на около 3 години,  с тегло 6 кг. и смесена порода. Наричана е още Кудрявка, Жучка и Лимончик. Американската преса я иронично я нарича „Мутник“, дума получила се от „mutt“ – куче от смесена порода и Спутник.

За полета на Спутник-2, освен Лайка са били обучавани още две кучета: Албина и Мишка. Лайка била избрана и обучавана от руския космически учен Олег Газенко.
За да се приспособят към ограниченото пространство на малката кабина на Спутник-2, кучетата били държани за периоди от 15 до 20 дни в прогресивно намаляващи клетки. Кучетата били поставени в центрофуга, която симулирала ускоряването на ракетата и в звукови симулатори, в които да свикнат с шумовете на кораба.
Преди изстрелването, козината на Лайка била намазана със слаб алкохолен разтвор и внимателно пригладена. Местата за прикачване на електрическите сензори били намазани с йод. Лайка била привързана с каишки, имала прикачени торбичка за изпражненията и жизнените ѝ показатели се наблюдавали с прикачените електроди.
Тясната кабина била с мека облицовка и позволявала на кучето да лежи. Въздушна система осигурявала кислород, а охлаждащата да регулира температурата да не надвишава 15 градуса. Храната и водата били в желирана форма, към каквато била приучена при подготовката. Данните показват, че Лайка е била възбудена, но е яла от храната.
По време на изстрелването, стойностите на пулса ѝ били три пъти по-високи от тези в спокойно състояние. След достигането на безтегловност, показателите и се нормализирали, но това отнело три пъти повече време, отколкото при тестовете на земята. Данни, че Лайка е жива, са получавани приблизително от 5 до 7 часа от полета.

Дълги години не се знае точната причина за смъртта на първото живо същество напуснало предела на Земята. А причините може да са различни: стрес, претоварване, прегряване и накрая липса на кислород.
Жертвата на първия жив пасажер в космоса, не е била напразна.Тя доказва, че е възможно живо същество да понесе изстрелването и безтегловността.
На 11 април 2008 г. се издига малък паметник на Лайка, близо до военната изследователска база, която е подготвяла полета през 1957 г. Паметника представлява куче, застанало на върха на ракета.

Източник: Уикипедия

Диоген – философ, роб и свободен човек

Диоген
Диоген - J.H.W. Tischbein (c. 1780).

Диоген е един от най-известните философи. Философите са странни хора. Те се раждат за да наблюдават себе си и околните и да правят кратки, но впечатляващи анализи на които или околните се присмиват и не обръщат внимание, или остават в историята. Диоген е  от малцината философи, които историята помни и то не с една и две крилати фрази.

Диоген Синопски, известен още като Циника, е роден в град Синоп през 412 г.пр.н.е. и е умрял през 323 г.пр.н.е. в Коринт.

Животът му не е бил лек, изпълнен с безброй превратности. Много от трудностите може да се каже, че сам си ги е създавал. Решението му да живее, като аскет е личен и осъзнат избор. Свикнал с мизерията, превратностите на времето и нямането, той бил щастлив от живота си. Като нямал нищо, нямало какво да изгуби и така да се разочарова и да бъде нещастен. Веднъж счупил чашата си, защото видял едно момче да пие вода с шепи. Щом едно дете може, и той трябва да може.

С повечето си съвременници изпитвали взаимни чувства. Той ги презирал заради суетата им, а те заради странното му, граничещо с лудост поведение. Някои негови съвременници все пак го смятали за мъдър. Веднъж го попитали как да се отърсят от изкушенията на плътта. Той просто започнал да мастурбира, а когато го порицали за това, той отвърнал: “Ех, ако можех да задоволя и глада си като си търкам корема …”.

Платон описал човека като двуного без пера. По този повод Диоген оскубал перушината на един петел и го завел в школата му. Заради случката Платон се видял принуден да добави определението “и с плоски стъпала”.

Друга негова странност била обикалянето на площада посред бял ден с факла в ръка. Когато го питали какво прави, той казвал: “Търся честен човек”.

По време на пътуване до Егина, философа  бил пленен от пирати и продаден като роб на остров Крит на заможния търговец Зенадий. Когато го попитали какъв занаят умее, философът отговорил “Единственото нещо, което мога да правя, е да уча хората, и искам да бъда продаден на човек, който има нужда от господар.” Така станал наставник на двамата синове на Зенадий.

Разказват и за срещата му с Александър Македонски. Диоген безцеремонно му казал казал: “Би ли се дръпнал? Правиш ми сянка.” Александър Македонски възкликнал “Ако не бях Александър, бих искал да съм Диоген”. Друга легенда гласи, че Александър го на централния площад, ровейки се в купчина човешки кости. Когато го попитал какво прави, той отвърнал  – “Опитвам се да различа костите на баща ти от тези на роба.”

Диоген е бил човек, на който е било безразлично дали е роб, след като духом никой не е успял да пороби. Той ни оставя с размисли за свободата, щастието и ценностите в живота.

wikimedia.org