Кучето Лайка – първото живо същество в безтегловност

Кучето Лайка
Кучето Лайка

Кучето Лайка е първото живо същество, излязло извън предела на Земната атмосфера и попаднало в безтегловност.
На 4 ноември 1957 г.,от космодрума Байконур, първото живо същество излита в космоса. Кучето Лайка е на борда на изкуствения спътник „Спутник-2“
Лайка е била улично куче на около 3 години,  с тегло 6 кг. и смесена порода. Наричана е още Кудрявка, Жучка и Лимончик. Американската преса я иронично я нарича „Мутник“, дума получила се от „mutt“ – куче от смесена порода и Спутник.

За полета на Спутник-2, освен Лайка са били обучавани още две кучета: Албина и Мишка. Лайка била избрана и обучавана от руския космически учен Олег Газенко.
За да се приспособят към ограниченото пространство на малката кабина на Спутник-2, кучетата били държани за периоди от 15 до 20 дни в прогресивно намаляващи клетки. Кучетата били поставени в центрофуга, която симулирала ускоряването на ракетата и в звукови симулатори, в които да свикнат с шумовете на кораба.
Преди изстрелването, козината на Лайка била намазана със слаб алкохолен разтвор и внимателно пригладена. Местата за прикачване на електрическите сензори били намазани с йод. Лайка била привързана с каишки, имала прикачени торбичка за изпражненията и жизнените ѝ показатели се наблюдавали с прикачените електроди.
Тясната кабина била с мека облицовка и позволявала на кучето да лежи. Въздушна система осигурявала кислород, а охлаждащата да регулира температурата да не надвишава 15 градуса. Храната и водата били в желирана форма, към каквато била приучена при подготовката. Данните показват, че Лайка е била възбудена, но е яла от храната.
По време на изстрелването, стойностите на пулса ѝ били три пъти по-високи от тези в спокойно състояние. След достигането на безтегловност, показателите и се нормализирали, но това отнело три пъти повече време, отколкото при тестовете на земята. Данни, че Лайка е жива, са получавани приблизително от 5 до 7 часа от полета.

Дълги години не се знае точната причина за смъртта на първото живо същество напуснало предела на Земята. А причините може да са различни: стрес, претоварване, прегряване и накрая липса на кислород.
Жертвата на първия жив пасажер в космоса, не е била напразна.Тя доказва, че е възможно живо същество да понесе изстрелването и безтегловността.
На 11 април 2008 г. се издига малък паметник на Лайка, близо до военната изследователска база, която е подготвяла полета през 1957 г. Паметника представлява куче, застанало на върха на ракета.

Източник: Уикипедия

2 коментара

  • vania

    11.01.2015 at 14:47 Отговор

    Жалко за кученцето ,заради любопитството на хората жертваха един невинен живот.

  • Румен

    06.04.2017 at 14:54 Отговор

    Горкото кученце на три четири години да излети в космоса и да умре заради науката,защо не бяха изпратили жив човек

Post a Comment