Некачествена заварка е причина за аварията на космическия кораб „Прогрес“

Предполага се, че причина за аварията на Прогрес е некачествена заварка
Предполага се, че причина за аварията на Прогрес е некачествена заварка

Некачествена заварка би могла да бъде причината за аварията на космическия кораб „Прогрес“ – за това съобщава lenta.ru, цитирайки „Интерфакс“.

Именно тази версия се проверява от комисията, която разследва аварията с космическия кораб. Според членове на комисията аварийното изключване на двигателната установка е следствие от падане на налягането, което се е получило в един от тръбопроводите.

Ако теорията за некачествената заварка се потвърди, необходимо е да бъдат проверени останалите двигатели РД-0110 – именно такъв двигател е бил използван в третата степен на „Союз-У“.

Ракетата носител „Союз-У“ и товарният космически кораб „Прогресс М-12М“ са били изстреляни към Международната космическа станция на 24 август 2011 година от космодрума Байконур. На 325-та секунда от полета в двигателната секция на третата степен са възникнали повреди и тя е спряла да работи. Отломките на товарния кораб и на ракетата, които не са изгорели в атмосферата са паднали в Алтай.

В допълнение на аварията с “Прогрес” няколко дни преди това, на 18 август се случва друга авария – този път с ракетата „Протон-М“ която е извеждала спътника “Експрес-АМ4”. При извеждане на апарата на зададената орбита се появяват проблеми в програмното обезпечаване на „Бриз-М“. В резултат спътника се оказва на непланирана орбита, и на 30 август е обявен за окончателно загубен.

Източник: lenta.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *