Начало » Астрономия

Покоят ще помогне да се стерилизира новия марсоход на НАСА – MSL

Публикувано от:  на септември 6, 2011Няма коментари

марсоходът MSL (Mars Science Laboratory)

марсоходът MSL (Mars Science Laboratory)

Учените са предложили прост и ефективен начин за унищожението на бактериите на новия марсоход на НАСА – MSL, за да се избегне замърсяването на Марс със земни организми: апаратът просто трябва да стои в покой няколко денонощия и да бъде подложен на тежките марсиански условия. Статията на учените е написана в списанието Astrobiology Magazine.

В рамките на изследването учените са моделирали марсиански условия в специална камера, в която са сложили колелата на марсохода. Ролята на земни замърсители са изпълнявали бактериите Bacillus subtilis. Като част от теста организмите са изложени на силна ултравиолетова радиация, както и атмосфера с високо съдържание на въглероден диоксид.

При предишните мисии на апаратите Spirit, Opportunity и Sojourner задачата е била по-лесна – след тяхното кацане на Марс те са стояли неподвижно на специални платформи, съответно по 12, 7 и 2 дни. Както показват опитите – бактериите се оказват много уязвими на марсианските условия: само за 6 часа количеството на микроорганизмите спада с 96 %. Според учените, ако се вземе предвид,че около 75 процента от всички бактерии на борда на апаратите би трябвало да загинат по време на космическия полет, може да се приеме, че марсоходите Spirit и Opportunity са практически стерилни.

Обаче в случая на новия марсоход MSL (Mars Science Laboratory) ситуацията е малко по-сложна. В рамките на тази мисия се предвижда кацането на апарата да стане без платформа, и веднага след приземяването марсохода ще се окаже директно на марсианската повърхност. Ако веднага след това той започне да се движи, бактериите могат да попаднат от колелата в почвата, където на теория биха могли да продължат да живеят. Обаче ако марсохода постои няколко денонощия неподвижно на планетата, както показват опитите на учените – голяма част от бактериите биха били унищожени.

През юни 2011 година вътрешна комисия на Лабораторията за реактивно движение е установила, че сред недостатъците е и системата за анализ на образците, която не изключва възможността от заразяване. Трябва да се отбележи, че именно този недостатък е бил причина за просрочването на мисията – първоначалните планове са били марсохода да се отправи към Червената планета през 2009 г. В момента плановете са апаратът MSL да стартира в периода от 25 ноември до 18 декември 2011 г. Мястото на кацане е кратера Гейл.

Източник: lenta.ru
Снимка: НАСА


Етикети: ,

Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 Наука. Всички права запазени.
При използване на информация от сайта е задължително позоваването на Хоризонти.инфо и слагане на хиперлинк към оригинала.