Начало » Космонавтика

Отложени са планираните стартове на космическия кораб „Прогрес“

Публикувано от:  на август 30, 2011Няма коментари

Изстрелването на товарният космически кораб Прогрес временно се отлага поради възникналата катастрофа

Изстрелването на товарният космически кораб Прогрес временно се отлага поради възникналата катастрофа

Отложени са планираните стартове на космическия кораб „Прогрес“, информира Евронюз. „Роскосмос“ е установил причината за настъпилата авария при последния старт на „Прогрес“ – 24 август 2011 г., когато трябваше да достави товари и оборудване за Международната космическа станция – тя е следствие на нарушаване на функционирането на газогенератора на двигателната установка на третата степен на ракетата носител „Съюз“.

Планираните стартове са отложени до изясняване на ситуацията.

По тази причина се отлага завръщането на тримата руски космонавти на Земята най-малко със седмица.

Американските совалки вече не летят и Русия остава единствената страна с възможности да изпраща хора и оборудване до МКС.

Според НАСА аварията със „Съюз“ не застрашава МКС, но въпреки това от Русия не изключват пълна евакуация на космическата станция.

Загубата на редица скъпи сателити през последните няколко месеца и настоящата авария с „Прогрес“ дава основание да се говори за системни проблеми в руската космическа сфера.

През шестдесетте години съветската космическа програма е в челните редици на техническия прогрес и се радва на почти неограничени ресурси. Тогава се акцентира на количеството стартове, а не на тяхната сигурност. В началото на деветдесетте години финансирането рязко е намаляло, но от няколко години то постоянно расте.

Въпреки това заплатите в космическата индустрия продължават да бъдат изключително ниски. Най-добрите инженери могат лесно да си намерят добре платена работа.

Каквото и да се случва с руската космонавтика, не бързат да я „погребват“ нито от НАСА, нито от Европейската Космическа Агенция, която инвестира половин милиард евро в построяването на стартова площадка за корабите „Съюз“ във Френска Гвиана. Първият южноамерикански старт на една от най-нискоаварийните ракети е планиран за ноември.

Източник: Евронюз


Етикети: , ,

Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 Наука. Всички права запазени.
При използване на информация от сайта е задължително позоваването на Хоризонти.инфо и слагане на хиперлинк към оригинала.