Начало » Астрономия

Предсказване на Слънчевите изригвания

Публикувано от:  на август 27, 2011Няма коментари

Слънчево изригване solar-blast

Слънчево изригване (solar-blast)

Могат ли да се предсказват слънчевите изригвания? Учени от Станфордския университет отговарят утвърдително на този въпрос. От няколко години те се занимават с проучване на Слънцето и в частност на образуването на слънчевите петна.

“Ние научихме да откриваме слънчевите петна, преди те да се появят на повърхността на Слънцето” – споделя Статис Йонидис – “Това може да доведе до значителен напредък в прогнозиране на слънчевите изригвания”.

Видими за човешкото око като тъмни петна върху слънчевия диск, слънчевите петна са отправни точки на изригванията, които изглеждат като диадеми. Когато изригванията са много мощни, те се разкъсват и изхвърляното вещество може да удари Земята. Последствията от това са северните сияния, прекъсване на радиоизлъчванията и на електричеството, опасни са за изкуствените спътници в орбита на Земята, а така също и за астронавтите в космоса.

Изследването все още не е завършено, но учените смятат, че слънчевите петна се образуват не на повърхността а по-дълбоко, във вътрешността на Слънцето, чрез влиянието на вътрешното магнитно поле на звездата.

Йонидис и неговите колеги изследват Слънцето чрез изучаване на звуковите вълни. Точно както сеизмичните вълни, разпространяващи се през Земята разкриват строежа на планетата, акустичните вълни, разпространяващи се през Слънцето могат да разкрият, неговият строеж.

Звуковите вълни се движат по-бързо през слънчевите петна, отколкото през околната плазма. Ако звуковите вълни преминават през слънчево петно във вътрешността на Слънцето – те се придвижват с около 12 до 16 секунди по-бързо. Именно чрез измерване на тези разлики във времето могат да се открият зараждащите се слънчеви петна.

Учените могат да откриват слънчеви петна разположени около 60 000 км под повърхността на Слънцето. Това разстояние е достатъчно за да може да се получи двудневно предизвестие на кое място на повърхността ще се появят петната.

Екипът от учени досега е открил появата на пет петна. Те вярват, че техните изследвания ще помогнат да се прогнозира с успех появата на слънчевите петна и изригванията предизвикани от тях.

Превод: Борислав
Източник на информацията: NASA
Снимка: NASA


Етикети:

Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 Наука. Всички права запазени.
При използване на информация от сайта е задължително позоваването на Хоризонти.инфо и слагане на хиперлинк към оригинала.