червената  шапчицаНавършват се 200 години от издаване на приказките на  Братя Грим. Якоб Людвиг Грим е роден на 4 януари 1785 г., а Вилхелм Карл Грим — на 24 февруари 1786 г. в Ханау до Франкфурт. Братята Грим учат във Фридрихгимназиум в Касел и по-късно и двамата преподават право в Марбургския университет. През 1804 г. те участват в събирането на материалите за „Вълшебният рог на детето”. През 1808 г. Якоб става библиотекар на новия крал на Вестфалия, Жером Бонапарт. На следващата година е назначен за одитор на неговия Държавен съвет. По-късно става секретар на легацията  е изпратен на Виенския конгрес. Той създава и общност от учени, които си поставят за цел да записват из цяла Германия песни, легенди, обичаи, вярвания, изрази, за да бъде събрано преди неговото изчезване. Проектът на Грим всъщност не постига веднага успех . По-късно е изпратен в Париж от правителството на Прусия за да върне ограбените от французите произведения на изкуството. Двамата братя се събират като библиотекари в Касел, но го напускат през 1829 г., за да отидат в Гьотинген, където Вилхелм заема поста на библиотекар, а Якоб – на професор.
Братя Грим са известни с публикуваните от тях сбирки от немски приказки като Kinder- und Hausmärchen („Детски и семейни приказки“). Преводите на приказките, днес, са силно пречистени и подсладени за да са подходящи за деца. Оригиналният вариант на немските народни приказки, събрани от братя Грим, не са подходящи за деца. Вещици, гоблини, тролове и вълци дебнещи в тъмни гори биха предизвикали кошмари дори у възрастни.

 

Известни приказки на Братя Грим

Баба Хола
Барабанчикът
Белоснежка и Червенорозка
Братче и сестриче
Бременските градски музиканти
Вълкът и седемте козлета
Гробът
Гъсарката на Кладенеца
Дванадесетте братя
Добрата търговия
Духът от бутилката
Дяволът с трите златни косъма
Жабокът цар или железният Хайнрих
Железният Ханс
Жива вода
Златната кука
Злият дух
Йоринда и Йорингел
Красавицата и звярът
Кристалната топка
Кукумявката
Лисицата и котката
Магарешка салата
Меча кожа
Момчето от Рахайдзенпам
Мъжленце и женичка
Обувките,с които се танцуваше до смърт
Румпелщилцхен
Пепеляшка
Печката
Рапунцел
Сватбата на лисана
Седемте гарвана
Синята брада
Синята светлина
Смъртта кръстник
Стокожка
Снежанка и седемте джуджета
Спящата красавица
Трите перушинки
Хензел и Гретел
Храбрият млад шивач
Цар Дроздобрад
Червената шапчица
Щастливият Ханс

Някои от приказките на братя Грим са и най.известните световни приказки, например приказката за Червената Шапчица, Вълкът и седемте козлета, Пепеляшка, Снежанка и седемте джуджета, Хензел и Гретел, Красавицата и звярът.
Тези приказки на братя Грим са и многократно филмирани в анимационни и игрални варианти.