Начало » Личности

Шарл Перо

Публикувано от:  на януари 13, 2012Няма коментари

Шарл Перо

Шарл Перо

Шарл Перо е роден  на 12 януари 1628 година в буржоазно чиновническо семейство. Получава юридическо образование и заема висша кралска служба. С литература Шарл Перо започва да се занимава едва от  1683 г., когато е 55-годишен. Кой не си спомня приказките  „Червената шапчица”, „Котарака с чизми”, „Спящата красавица”, „Пепеляшка”, „Палечко”? Кой не е бил преспиван с тях? Но ето кой е Шарл Перо:

През  1671 г.  г. е избран за член на френската академия на науките. Шарл Перо допринася за приближаването на литературата към реалистичното изображение на действителността и ускорява създаването на литературата на просвещението.

Той е един от най – пламенните противници на класицизма и със своите естетически възгледи става носител на рационализма, на прогреса. Чрез народното творчество Шарл Перо открива богати сюжети и образи за създаване на нови художествени произведения. В доказателство на своята теория сам се обръща към фолклора, като събира редица приказки и ги обработва.Те излизат за първи път през 1697 година под заглавие “Приказки за моята майка” или “Истории и приказки от старото време с морални наставления”. В този сборник в началото влизат осем приказки,сред които “Червената шапчица”,”Котаракът в чизми”, ”Палечко”, ”Пепеляшка”. В следващи издания добавя още две приказки и една повест.
С преработването на народни приказки Шарл Перо иска да покаже как фолклорът може да се използва като източник за създаване на самобитна съвременна литература. Народното творчество привлича с живия си и изразителен народен език, тънък хумор, богато идейно съдържание.

С подбора и обработката на приказките Шарл Перо показва, че могат да се решат редица съвременнни проблеми. Използва сюжета на оригиналната приказка, без да го променя, а обработката насочва към езиковата и стилната страна. Той е единствения, който преработва народната приказка и я прави достъпна за деца. В оригинала, приказките на Шарл Перо завършват с нравоучителни стихове. Отличителен белег на приказките е техния оптимизъм, щастлив край и победа на доброто – Червената шапчица е олицетворение на доброта и невинност; Пепеляшка – скромност, трудолюбие, благородство.

Шарл Перо почива на 16 май 1703 г.

Източник: Wikipedia

К. Герчева, Януари 2012

 


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 Наука. Всички права запазени.
При използване на информация от сайта е задължително позоваването на Хоризонти.инфо и слагане на хиперлинк към оригинала.