Начало » Археология, История

Открити са най-старите оръдия на труда

Публикувано от:  на септември 3, 2011Няма коментари

Хомо еректус

Хомо еректус

Предшествениците на съвременния човек са овладели производството на оръдия на труда от камък минимум 160 хиляди години по-рано, отколкото се е предполагало досега. Тези оръдия от камък са използвани както в техния бит, така и за лов.

До този извод са достигнали изследователи от САЩ и Франция, на основата на оценка на възрастта на обекти, намерени по време на разкопки на северозападния участък на езерото Туракан, в Кения.

Основните изводи от работата на палеоантрополозите, водени от Кристофър Лепре, от университета Рутгер от Ню Джърси и Обсерваторията на Земята при Колумбийския университет са публикувани в Научното списание Nature.

По оценка на групата учени, намерените в Кения двуостри брадви, секачи и заострени оръдия, използвани за копаене на кладенци, са направени преди 1,76 млн. години.

Подобни находки, намерени в Танзания и Етиопия, считани досега за най-древните са били датирани “само” до 1,6 – 1,4 млн. години.

Палеоантрополозите обръщат внимание на умелата изработка на тези оръдия.

Има основание да се счита, че доисторическите хора, които живеели в каменната ера в съвременна Кения преди работа внимателно са обмисляли каква оптимална фoрма да придадат на примитивните брадви и мотики.

Това предположение сочи към по-сложен начин на мислене на предполагаемият автор на въпросните оръдия на труда – Хомо еректус.

Неговите представители са имали среден ръст, изправена походка, архаична структура на черепа с дебели стени, ниска челна кост и скосена брадичка. Обемът на мозъка им е отстъпвал на този на неандерталците и на Хомо Сапиенс.

Източник: oilru.com


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 Наука. Всички права запазени.
При използване на информация от сайта е задължително позоваването на Хоризонти.инфо и слагане на хиперлинк към оригинала.