Начало » Космонавтика

Завръщането на “Атлантис” слага край на полетите със совалки

Публикувано от:  на юли 22, 2011Няма коментари

Совалката Атлантис се приземи за последен път

Совалката Атлантис се приземи за последен път

Завръщането на “Атлантис” слага край на полетите със совалки, продължили повече от тридесет години. За това време космическите кораби са извършили 135 полета.

Завършената експедиция на “Атлантис” е продължила 13 дни. Вчера, на 21 юли 2011 г. в 12.56 ч. българско време совалката се приземи за последен път на космодрума в Космическия център „Кенеди“ в Кейп Канаверал, щатa Флорида. Космическият кораб ще бъде изложен като музеен експонат в космическия център.

Една от главните задачи, с които бяха натоварени совалките е доставка в орбита на детайли за построяването на Международната космическа станция. Оказва се, че експлоатацията е много скъпа – всеки техен старт е струвал 450 милиона долара, а и заради възникналите проблеми със совалките е взето решение тяхната експлоатация да бъде прекратена.

В своята история совалките претърпяват две катастрофи – първата е когато през януари 1986 г. „Чалънджър“ се взривява няколко секунди след своя старт, а втората – когато февруари 2003 г. “Колумбия” се разпада при завръщането в атмосферата. В следствие на тези катастрофи загиват 14 човека.

За командира на кораба, астронавта Крис Фергюсън това е третия полет. След кацането той е споделил: “Сега “Атлантис” се отправя в музея, както и другите три совалки, на които бъдещите поколения ще се любуват и възхищават. И си представям как 6-годишно дете, гледайки совалките казва на своя баща: “Тате, аз също искам да направя нещо подобно когато порастна”.

Източник: Евронюз
Снимки: НАСА


Етикети: , , ,

Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 Наука. Всички права запазени.
При използване на информация от сайта е задължително позоваването на Хоризонти.инфо и слагане на хиперлинк към оригинала.