Начало » Земя

Земетресението в Япония измести земната ос със 17 см.

Публикувано от:  на март 17, 2011Няма коментари

Земна ос

Според Ричард Грос оста на Земята е изместена със 17 см.

Силното земетресение в Япония довело до изместване на оста на Земята със 17 сантиметра. Освен това продължителността на денонощието е намаляло с 1.8 микросекунди. Данните са на американския учен Ричард Грос от лабораторията за реактивно движение към НАСА. В началото той е посочил при предварителни изчисления по-малки параметри – изместване на оста с 15 см и 1.6 микросекунди по-кратко денонощие.

Грос обяснява, че собствената ос на Земята е оста по която планетата е балансирана като маса и не бива да се бърка с оста на въртене на Земята. Собствената ос се променя под влияние на всякакви явления водещи до преразпределение на  масата на големи обекти върху повърхността на планетата. Това нарушава баланса между земната и звездната година и би могло да предизвика по-нататъшно зачестяване на природните катаклизми.

При земетресения със силата на японското се преместват цели континентални плочи, или парчета от тях. Океанската кора се подпъхва, континенталната е отгоре и в момент когато сцеплението не достига става земетресението, континенталната отскача нагоре, обема от вода който се намира над нея се измества и водата започва да се разпросранява в целия воден басейн.

Земетресението в Япония е преместило с 2,4 метра остров Хоншу, който е и най-големият остров в страната.

За сравнение – според  специалистите земетресението в Суматра през 2004 г. е изместило земната ос „само“ с 6 см. , а земетресението в Чили през 2010 г. – с 8 см.


Етикети: , ,

Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 Наука. Всички права запазени.
При използване на информация от сайта е задължително позоваването на Хоризонти.инфо и слагане на хиперлинк към оригинала.