Начало » Физика

Британски учени могат да създадат пространствено-времево наметало

Публикувано от:  на ноември 17, 2010Няма коментари

Снимка: sxc.hu

Британски учени мислят, че ще могат да манипулират светлината, така че да скриват не само предмет, както с невидимото наметало, а цяло събитие в пространството и времето, съобщи АФП.

Екип от лондонския Импириъл колидж вече демонстрира, че „метаматериалите“ – наноматериали с толкова малки структури, че да могат да въздействат върху светлината, могат да направят невидим за човешкото око покрит с тях предмет, допълва БТА.

Физици от същия университет искат да постигнат още повече, като скрият от погледа цяло събитие за определено време. За целта с метаматериали те смятат да накарат светлината да изчезне в пространствено-времева „празнота“ .

С помощта на “ пространствено-времево наметало“ един крадец би могъл да проникне в помещение, да разбие сейфа, а след това да напусне спокойно мястото, като охранителните камери през това време ще показват празно помещение и недокоснат сейф. На теория някои оптични силициеви влакна биха могли да постигнат такъв ефект, като се използват вариация в индекса на пречупване, т.е. в скоростта на разпространение на светлината във влакната.

„Обикновено светлината забавя движението си, когато навлиза в някакъв материал. Теоретично обаче е възможно да бъдат манипулирани светлинните лъчи така, че част от тях да се ускорят, а останалите да се забавят“ повече от нормалното, обясни проф. Мартин Маккол.

Така ускорените лъчи ще стигнат преди да се състои събитието, а забавените след него. Забавяйки светлината, а след това изравнявайки я, без да остане следа, дадено събитие ще остане буквално в сянка и наблюдателят няма да може да го види. Докато скриването на събитие си остава в сферата на научната фантастика, в информационните технологии теорията за пространствено-времевата празнина може веднага да бъде приложена за увеличаване на капацитета за изчисления на компютрите, каза д-р Пол Кинслър от екипа.


Етикети:

Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 Наука. Всички права запазени.
При използване на информация от сайта е задължително позоваването на Хоризонти.инфо и слагане на хиперлинк към оригинала.