Начало » Личности

Княгиня Мария Луиза

Публикувано от:  на януари 5, 2012Няма коментари

Княгиня Мария Луиза

Княгиня Мария Луиза

Княгиня Мария Луиза е родена на 5 януари 1870 г. в град Рим. Тя е най-голямата дъщеря на Робърт Бурбонски I, херцог на Парма и Пияченца, и на неговата съпруга принцеса Мария Бурбонска, която е дъщеря на Фердинанд II, крал на двете Силцилии.

Княгиня Мария Луиза е била близка роднина на австрийската императрица и унгарска кралица Елисавета, съпруга на Франц Йосиф. При своето кръщение тя получава 14 имена: Мария, Луиза, Пия, Тереза, Анна, Фердинанда, Франческа, Антоанета, Маргарита, Жозефина, Каролина, Бланка, Лучия и Аполония. Детските си години прекарва в замъка-вила Пианоре, навестявайки често и Рим. През 1889 г. княгиня Мария Луиза се преселва в купения от баща й дворец Шварцов в близост до Виена. В този замък за първи път се запознава с българския княз Фердинанд I, за когото се и омъжва. Техният годеж се състои на 2 февруари 1893 г. в Пианоре. Сватбата се провежда на 8 април 1893 г. във Виареджио (Тоскана). На сватбата присъстват министрите Стамболов и Греков, председателя на Народното събрание Петков и много царски особи.

Първата бългаска княгиня отива в София за първи път на 25 май 1893 г. – посрещната е със 101 топовни гърмежа. Изключително много е обичала рисуването – самата тя е била художничка. Когато стъпва в България княгиня Мария Луиза е  очарована от българската природа и с удивителна техника е рисувала морето и цветята. Любимото й място е Евксиноград, където по цели часове е стояла замислена на морското крайбрежие, за да гледа прибоя на вълните. Често е посещавала Варна – жителите на града винаги са я посрещали с възторг.

На 18 януари 1894 г. в 7:15 часа сутринта се ражда първият български престолонаследник цар Борис III.

На 1 май 1893 г. княгиня Мария Луиза приема управата на 8 пех. Приморски полк във Варна, който от тогава до сега носи нейния вензел, а Варненската държавна девическа гимназия била наречена на нейно име единодушно.

К. Герчева, Януари 2012

източник: Съюзен вестник на вестниците, брой 5, Варна, 29 май 1933 г.

 


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 Наука. Всички права запазени.
При използване на информация от сайта е задължително позоваването на Хоризонти.инфо и слагане на хиперлинк към оригинала.