Археолози откриха дворец на тракийски владетел край тополовградското село Княжево

Разкопки на дворец на тракийски владетел край Тополовград
Разкопки на дворец на тракийски владетел край Тополовград

Археолозите са открили дворец на тракийски владетел, датиран от четвърти век преди Христос. Откритието е направено в рамките на експедиция “Странджа” край тополовградското село Княжево.

Разкопките на могилата “Татар маша” край Княжево започнаха преди по-малко от 2 месеца. Екипът на Даниела Агре трябваше да реагира бързо, заради серията иманярски набези. Археолозите очакваха да открият малък надгробен комплекс, но пред тях се разкри укрепения дом на тракийски владетел.

“Уникалното в него е неговото много, изключително добре запазено състояние – обяснява Даниела Агре. Горните етажи са паднали върху долните складови помещения и част от първия етаж. Обектът е запазен така през тези 2400 г. заради натрупания върху него могилен насип. Вътре са и тъкачния стан, вътре са съдовете.”

Археолозите от експедиция “Странджа” ще останат в Княжево още няколко дни. За консервацията и съхранението на археологическия обект подкрепа обещават от община Тополовград. А за продължение на разкопките догодина средства ще се търсят отново от чужди фондации.

 Източник: Нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *