Теватрон – вторият по големина ускорител приключи своята работа

Ускорителят на елементарни частици Теватрон беше спрян завинаги
Ускорителят на елементарни частици Теватрон беше спрян завинаги

Теватрон – вторият по големина ускорител в света приключи своята работа. Ускорителят се намира в щата Илиноис и беше спрян в петък, 30 септември в 15:30 часа северноамериканско източно време.

Церемонията по спиране на ускорителя Теватрон се е излъчвала онлайн в интернет на сайта на Фермилаб – (или както е известна още Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми“).

За да направят церемонията по-грандиозна, организаторите бяха предвидили два бутона за спиране на ускорителя: червен, който спира подаването на протони и антипротони и син – който спира електрозахранването.

Макар, че формално ускорителя да е спрял своята работа, ще мине седмица за да могат свръхпроводящите магнити да достигнат нормални граници на температура. Планира се окончателното спиране на ускорителя да завърши в края на декември. След това част от пръстена Теватрон ще стане музей, който ще приеме първите си посетители през септември 2012 г.

Строителството на ускорителя на елементарни частици започва в края на седемдесетте години на миналия век. Стойността на проекта е на 120 милиона долара. Първите протони са пуснати в пръстена на 2 юли 1983 г., първите стълкновения на частици и античастици – 13 октомври 1985 г. Едно от главните постижения на Теватрон е откриването на недостигащия t-кварк – най-масивната частица от известните до този момент елементарни частици.

Решението за спирането на ускорителя в Америка е било прието още в началото на 2011 г., когато министерството на енергетиката на САЩ е отказало да отдели 35 милиона долара, необходими за работата на ускорителя до 2014 г.

Източник и снимка: lenta.ru

No Comments

Post a Comment