Начало » История

Демонтират скелето под Мадарския конник

Публикувано от:  на юли 30, 2011Няма коментари

Мадарски конник

Скелето от Мадарския конник ще бъде демонтирано

Скелето, поставено под Мадарския конник ще бъде демонтирано. То е изградено от желязо и дърво и е поставено там в началото на 1996 г. за да е в помощ на учените, които изследват скалата и релефа и в опитите им да я предпазят от ерозия.

Новата платформа на Мадарския конник ще се купи и монтира със средства от проекта „Оттук започва България“ за реставриране, консервиране и социализиране на исторически паметници в района. Този проект е по оперативната програма „Регионално развитие“ за туризъм.

За да бъде изградена новата платформа ще бъдат отпуснати 230 000 лв. Тези пари ще помогнат освен да се постави новата платформа, която ще е автоматична и ще се вдига само при нужда, и за проучвания в скалата с цел да се спре ерозията. Подходът към крепостта на Мадарското плато ще бъде социализиран, ще се направят туристически маршрути.

Във финансирането ще бъдат включени още три исторически обекта – паметникът „Създатели на Българската държава“, Шуменската крепост и Възрожденския комплекс в града. Предвижда се работата по тях да започне в края на август и да продължи 24 месеца.

Проектите са в Шуменската крепост музейната експозиция да бъде пребазирана и да се направи посетителски център, автоматична поливна система, площадка за наблюдение за хора в неравностойно положение, ще бъде направена реставрация на крепостните стени от северозападната страна.

Комплексът „Създатели на Българската държава“ над града също ще се сдобие с художествено осветление в подхода и по 1300-те стъпала към комплекса, ще бъде реконструирана панорамната тераса за наблюдение северно от паметника, водната каскада ще се почисти и ремонтира, ще се оформи амфитеатрална площадка зад монумента. Предвижда се също така да се благоустроят и площадките на парапланеристите а в партньорство с Шуменския университет до Паметника да се постави телескоп.

Във Възрожденския комплекс се предвижда цялостна реставрация на пет от къщите, които са паметници на културата. Напълно ще се реновира паважът по улица „Цар Освободител“, ще се оформят кътове за отдих с парково осветление.

Близо 3 млн. лева накуп влизат за първи път и в археологическия резерват Велики Преслав по проекта „Векът на Цар Симеон оживява“. С тези пари ще бъдат направени копия-макети на някои от дворците и църквите в комплекса. Археолозите смятат, че с реализацията му Преслав ще има потенциал да посреща по 200-300 хиляди туристи годишно, за разлика от сега, когато го посещават само около 21 000.

Източник: Стандарт


Етикети: ,

Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 Наука. Всички права запазени.
При използване на информация от сайта е задължително позоваването на Хоризонти.инфо и слагане на хиперлинк към оригинала.