Начало » Авиация

Самолетът „Слънчев импулс“ извърши своя първи международен полет

Публикувано от:  на май 24, 2011Няма коментари

Слънчев импулс (solarimpulse)

Самолетът "Слънчев импулс" (solarimpulse)

Неотдавна завърши първият полет на самолета “Слънчев импулс”, който излетя от Швейцария, и се приземи в петък вечерта – 13 май в белгийската столица. Експерименталният летателен апарат е използвал само енергията на Слънцето, с надеждата да оцелее във времето в епохата на екологически чист авиотранспорт.

Един от организаторите на проекта Бертран Пикар счита полета за успешен:

“Е, какво – всички сме тук! “Слънчев импулс” долетя тук, на брюкселското летище “Завентем”. Зад гърба ни са месеци работа на целия екип по подготовката на машината за полет, координация в действието на всички структури, получаване на разрешението за полет…”

“Идеята на проекта е призвана да демонстрира, че достъпните днес технологии, които използвахме за да построим самолета, са достъпни за всеки… И тези технологии ни позволяват да летим с енергия, необходима на малък мотоциклет!” – добавя един от съучредителите, инженер и пилот Андре Боршберг.

Именно той е човекът, пилотирал “Слънчев импулс” (solarimpulse), който е излетял от летището на швейцарския град Пайерн. Също така Андре Боршберг е и пилотът, който управлявал първия изпитателен полет на самолета.

Мощността на машината е около 40 конски сили, размахът на крилете, върху които са сложени слънчевите панели е съизмерим с Еърбъс А340 – (63,4 м). Самолетът създаден в Лозана вече е извършил своя първи нощен полет. Участниците в проекта се надяват през 2013 г. да успеят да обиколят земното кълбо без капка керосин.

Източник: Евронюз


Етикети: ,

Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 Наука. Всички права запазени.
При използване на информация от сайта е задължително позоваването на Хоризонти.инфо и слагане на хиперлинк към оригинала.