Вода и сребро са открили на Луната

Учените са представили резултати от анализа на данните получени при падането на луната на „снаряда“, който вдигна облак прах. Оказа се, че 5.6% от изхвърления материал е вода.

Това количество вода е двойно по-голямо от съдържанието на вода в пустинята Сахара. Също така праха са намерени и много други вещества. Резултатите от анализите са публикувани в списание Science.

„Бомбардировката“ на Луната с два снаряда се проведе през октомври 2009г. В повърхноста на земния спътник се удариха – последната степен от ракетата носител Атлас-5, която изведе сондата LCROSS на орбита, а след това и самия „снаряд“. В резултат на сблъсъка се вдигна прах и фрагменти от почват( макар да се оказаха много по малко от това което разчитаха учените). Намиращата се на орбита сонда LRO, а също така самата сонда LCROSS до момента на падане анализираха образувалия се облак.

Сега авторите на статията в Science са представили детайлен разбор на данните. Освен вода, в праха са открити сребро, живак, водород и въглеводороди. Среброто по всяка вероятност се съдържа в слоя почва , който е веднага под повърхноста.

Първите данни от анализа на данните , получени като резултат от бомбандировката на Луната, се появиха няколко месеца след операцията. Най-важните резултати бяха откриването на вода на Луната.

По рано наличието на Луната на вода, беше потвърдено от три апарата от лунна орбита. Въпреки това, и до сега, изследователите не могат да стигнат до единно мнение относителноконцентрацията на вода на Луната.

No Comments

Post a Comment