Метеоритния дъжд Леониди

По информация от астрономите, на 16 ноември 2010 през ноща , нашата планета ще премине през най-акивната част от ноемврийския метеоритен поток Леониди.

Пикът на „падащите“ звезди може да се наблюдава през ноща на 16-17 ноември, след 2ч наше време. Разбира се за да се наблюдава метеоритния поток, са нужни две важни условия – първо, отсъствие на голямото количество градски светлини, и второ ясно небе.

Като правило, потока на Леонидите най-добре се наблюдава във северното полукълбо, но поради факта , че по това време настъпва есенно зимния сезон , и небето често е покрито с гъсти облаци, потока на Леонидите няма такава популярност като например августовския звездопад на Персеидите.

По думи на Бил Кук от Центъра за космически полети „Маршал“
на НАСА, от 1999г потока на Леонидите отлсабваше, достигайки до минимални значения. Но през тази година , специалистите очакват, че по време на преминаването на Земята през тази област, ще могат да се виждат до 500 ярки метеорита в час. Като най-добро място за наблюдение, специалистите посочват азиатските страни.

Напомняме, че Леонидите, представляват метеоритен поток, който ежгодно се наблюдава от страната на съзвездието Лъв. Този метеоритен поток се образува в резултат наотделянето на вещества от кометата Темпел-Тутл, която на всеки 33.25 години се приближава до Земята. Дребни частици с размери на песачинка , изгараят в земната атмосфера, образувайки звезден дъжд.

За последен път много мощен метеоритен дъжд , е бил наблюдаван през 1966г, когато на всеки час в земната атмосфера са изгаряли до 150 000 метеорита. Очаква се , че следващия такъв супер мощен метеоритен дъжд ще бъде през 2099г.
През 2004 г. когато Земята е преминала през метеоритния поток на Леониди на 14-21 ноември са наблюдавани до 50 метеорита.

До края на годината, Земята ще премине през още един метеоритен дъжд – Гемениди. Пика на този метеоритен дъжд ще бъде на 13-14 декември.

No Comments

Post a Comment